PÅ FD: Vill ha bort Kindberg – ”Drar en lättnadens suck om han fälls”

ANNONS

Daniel Kindbergs fortsatta närvaro i Östersunds FK har fått flera av klubbens sponsorer att lämna. Men en av huvudsponsorerna väljer att stanna – trots att man är skarpt kritisk mot Kindberg.
– Jag tror faktiskt att det är många i klubben som drar en lättnadens suck om han fälls. Då har man kanske blivit av med problemet, säger företagaren Nils-Åke Hallström, vd för ÖFK-sponsorn Hallströms, till FotbollDirekt.se.

Daniel Kindberg väntar på rättegång. Östersunds avgående ordförande står åtalad för ekonomiskt brottslighet på fyra punkter; grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Det var tänkt att rättegången skulle inledas onsdag nästa vecka i Ångermanlands tingsrätt, men rättegången har skjutits upp.

I en lång videointervju med FD:s Patrick Ekwall så talar Kindberg bland annat om sin roll i ÖFK i dag efter att han åtalats. Och om vad han kan tänkas ha för engagemang i ÖFK efter att rättegången avslutas. Kindberg säger i intervjun att han känner sig säker på att bli friad. Om han då återkommer?

– Jag kommer att förhålla mig till domslutet. Jag kommer sedan att lyssna med styrelsen, med de anställda i Östersunds fotbollsklubb, med spelarna och ledarna. Det ska vägleda mig i mitt engagemang i fotbollen, säger Kindberg i intervjun.

Flera tunga sponsorer har valt att lämna ÖFK efter att Kindberg åtalats. Eller rättare sagt efter att han blivit kvar i ÖFK i en informell roll, trots att han klivit av som ordförande i kölvattnet efter åtalet.

En av de största sponsorerna är i ÖFK är ventilationsföretaget Hallströms verkstäder. Företagets vd Nils-Åke Hallström har genom åren varit tydlig med vad han tycker i frågan om Kindbergs förehavanden, men samtidigt är han tydlig med att han tänker fortsätta stötta föreningen.

– Jag har riktat kritik långt innan det här, redan 2014 så skrev jag öppna brev. Då var det de här fastighetsaffärerna som poppade upp som var tveksamma. Det gjorde jag främst för att få politikerna att vakna och få upp ögonen för vad som pågick. Sedan har den här personen (Kindberg) blivit lite helgonförklarad med alla framgångar som kom efter det. Men sedan sedan i samband med att det blev rättegång så har många sponsorer valt att kliva av, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Vi har sponsrat laget under alla år. Samtidigt när det här kom upp att han var anklagad… då kände jag att klubben, spelarna, de har ingen del i det här fusket som pågått. Jag kände att är det någon gång som de behöver stöd, så är det nu. Sedan har det visat sig att han (Kindberg) blivit kvar i klubben. Många trodde nog att han bara skulle gå, och lämna skeppet helt. Det trodde nog alla, det är ju det normala. Men det har han inte gjort, utan det har blivit tvärtom.

– Och så är det ju med alla som har en topposition och anklagas för ekonomisk brottslighet; det spelar ingen roll om man är dömd eller inte, bara misstanken gör att man måste kliva av och bryta alla band helt. Och han klev ju av, egentligen har han inget officiellt uppdrag. Men han är där hela tiden, på träningar och på matcher. Där känner man sig lite lurad.

Men ni är kvar med ert sponsorskap?

– Ja, vi har valt att göra det. Det är många andra som valt att inte göra det. Man betalar halva summan först till speluppehållet, sedan betalar man in resten. Många valde att hålla inne med det i år. Man vill inte bli förknippad med ekonomisk brottslighet.

Samtidigt har Hallström redan lagt in pengar för hela 2019-säsongen.

– Ja, och jag sörjer inte för det. Om du inte går med som sponsor, då har du inte mycket säga till om heller. Jag vill vända på det, genom att vara med som sponsor så har man också en röst. Det är som med EU, är du med så kan du vara med och påverka. När man betalar kan man i alla fall ställa krav. Man har rätt att ha en åsikt.

Något han reagerat på är den budgeten som är satt för 2019, och att det egna kapitalet inte är större sett till stora utlandsförsäljningar i fjol samt det lyckosamma Europa League-äventyret 2017/2018.

– Det som oroar mig är att man strulat bort en del pengar, man hade en fantastisk möjlighet efter de här stora försäljningarna man har gjort och Europaframgångarna.
Jag anmärkte direkt när jag upptäckte att det var så många anställda i klubben, att det är ohållbart.

Hallström försökte också vara med och påverka inför det ordförandeval som stod för dörren nyligen, efter att Daniel Kindberg klivit av och en ersättare skulle tillsättas. Han hade lagt fram förslag på flera namn inför det extra årsmöte som var utlyst förra fredagen. Valberedningen hade tagit fram ett namn i Strömsundsföretagaren Bo Ottosson. Sent innan årsmötet dök en motkandidat upp i Mathias Rasteby från Berners, en annan av ÖFK:s huvudsponsorer.

Det blev ändå Ottosson som fick förtroendet, efter att ha fått 57 av rösterna mot 31 för Rasteby. Det efter ett årsmöte som blev uppmärksammat då ÖFK:s spelare var där och röstade. Det rådde delade meningar om vilka som var röstberättigade enligt stadgarna – om alla medlemmar skulle vara det eller endast de som varit medlemmar från 2018.

– Jag var inte på årsmötet men jag har hört hur det på ett ungefär gick till. När det här mötet var på fredag så var det lite annat som tilldrog sig intresse. Östersund spelade basket samtidigt så det var en del röstberättigade som inte gick dit utan var på basketmatchen istället. Det är klart att det förvånar mig att det kan gå till på det här viset. Samtidigt var det kanske inte så att de gjorde det här medvetet utan det kan nog ha varit ett misstag att det blev så.

– Nu lever vi i en demokrati. Det jag sade var att lyft fram några fler namn, så får mötet avgöra. Men det var visst väldigt många som blev medlemmar sent, du har ju hela spelartruppen som var där och många där är ju nyförvärv som inte har varit i klubben speciellt länge. Och hälften av de där spelarna kan inte ens svenska, man undrar såklart om de blivit tillsagda vem de ska rösta på.

Den nya ordföranden Bo Ottosson har alltså en koppling till Daniel Kindberg då Kindberg tidigare suttit i styrelsen i Ottossons företag Reaxcer. Nils-Åke Hallström vill inte kommentera Ottosson.

– Jag har aldrig träffat karln och då ska jag inte ha några åsikter om honom heller. Men att han kom fram som han gjorde, under de omständigheterna, det gör att misstankar väckts.

Att Daniel Kindberg hade ett finger med i spelet?

– Det är klart att när hela spelartruppen var där… men det har varit så länge, det här är ett ungt lag och spelarna ser honom som en farsa. Han gör väldigt mycket för alla och de gillar nog honom jävligt skarpt. Han är nog säkert väldigt omtyckt även på Östersundshem för han införde sex timmars arbetsdag för alla anställda där. Medan ägarna nog inte var så nöjda. Han har lekt med andras pengar länge.

Vad som händer med Kindberg i rättegången kommer inte påverka Hallströms fortsatta sponsorskap i ÖFK. Men han öppnar samtidigt för att lämna klubben.

– Jag tror faktiskt att det är många i klubben som drar en lättnadens suck om han fälls. Då har man kanske blivit av med problemet. Jag ska ha lite extra koll på läget i klubben nu. Fortsätter det här, så kan vi bryta avtalet också. Man är inte tvungen att vara kvar bara för att man betalat in pengarna för säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 16 maj
18:00 Århus - Silkeborg Superligaen
18:00 Hvidovre - Odense Superligaen
19:00 Malmö - Gais Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - Djurgården Allsvenskan
19:00 Sirius - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Norrköping Allsvenskan
19:30 Las Palmas - Real Betis La Liga
20:00 Köpenhamn - Midtjylland Superligaen
21:00 Leeds - Norwich Championship
21:30 Almeria - Barcelona La Liga
22:00 Real Sociedad - Valencia La Liga
fredag 17 maj
19:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Trelleborg - Helsingborg Superettan
19:00 Utsikten - Öster Superettan
19:00 Gefle - Sundsvall Superettan
19:00 Vendsyssel - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Rosengård - Olympic Ettan södra
19:00 Kolding - Hobro Danmark Division 1
19:00 Ålborg - Fredericia Danmark Division 1
20:45 Raith - Partick Thistle Skottland Premiership
20:45 Fiorentina - Napoli Serie A
21:00 Southampton - West Bromwich Championship
lördag 18 maj
13:00 Skövde AIK - Östersund Superettan
13:00 Malmö FF - Sundsvall Elitettan
13:00 Örebro SK - Bollstanäs Elitettan
13:00 Alingsås - Umeå Elitettan
15:00 Vittsjö - Norrköping Allsvenskan, damer
15:00 Jitex - Mallbacken Elitettan
15:00 Lidköping - Gamla Upsala Elitettan
15:00 AIK - Häcken Allsvenskan, damer
15:00 Oddevold - Brage Superettan
15:00 Degerfors - Örgryte Superettan
15:30 Borussia Dortmund - Darmstadt Bundesliga
15:30 Union Berlin - Freiburg Bundesliga
15:30 Heidenheim - Köln Bundesliga
15:30 Stuttgart - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Leipzig Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Augsburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Bochum Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Mainz Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Ängelholm Ettan södra
16:00 Täby - Örebro Syrianska Ettan norra
16:00 Karlstad - Stocksund Ettan norra
16:00 Eskilsminne - Torslanda Ettan södra
16:00 Falkenberg - Torn Ettan södra
16:00 Aston Villa - Manchester C Women’s Super League
16:00 Manchester U - Chelsea Women’s Super League
17:00 Horsens - B 93 Danmark Division 1
17:15 Bolton - Oxford United League One
18:00 Lecce - Atalanta Serie A
20:45 Torino - Milan Serie A
21:00 Alaves - Getafe La Liga
söndag 19 maj
12:00 Friska Viljor - Vasalund Ettan norra
12:30 Sassuolo - Cagliari Serie A
13:00 Landskrona - Örebro Superettan
13:00 AFC Eskilstuna - Sollentuna Ettan norra
14:00 Hammarby - AIK Allsvenskan
14:00 Crawley Town - Crewe League Two
14:00 Brommapojkarna - Norrköping Allsvenskan
14:00 Odense - Randers Superligaen
14:00 KIF Örebro - Piteå Allsvenskan, damer
14:00 Uppsala - Sunnanå Elitettan
14:00 Piteå - Stockholm Internazionale Ettan norra
14:30 PSV - Waalwijk Eredivisie
15:00 Linköping - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Trelleborg - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Monza - Frosinone Serie A
15:00 Udinese - Empoli Serie A
15:00 Umeå - Karlberg Ettan norra
15:00 Sandvikens IF - Varbergs BoIS Superettan
15:30 Kaiserslautern - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
15:30 Hannover - Kiel 2. Bundesliga
15:30 Hansa Rostock - Paderborn 2. Bundesliga
15:30 Greuther Furth - Schalke 2. Bundesliga
15:30 Hamburg - Nürnberg 2. Bundesliga
15:30 Wehen - St Pauli 2. Bundesliga
15:30 Elversberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
15:30 Osnabrück - Hertha Berlin 2. Bundesliga
15:30 Fortuna Düsseldorf - Magdeburg 2. Bundesliga
16:00 IFK Kalmar - Eskilstuna United Elitettan
16:00 Onsala - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Trollhättan Ettan södra
16:00 Lund - Tvååker Ettan södra
16:00 Ljungskile - Jönköping Ettan södra
16:30 Värnamo - Kalmar Allsvenskan
16:30 Gais - Elfsborg Allsvenskan
17:00 Chelsea - Bournemouth Premier League
17:00 Manchester C - West Ham Premier League
17:00 Brentford - Newcastle Premier League
17:00 Crystal Palace - Aston Villa Premier League
17:00 Liverpool - Wolverhampton Premier League
17:00 Assyriska FF - Nordic United Ettan norra
17:00 Burnley - Nottingham Premier League
17:00 Brighton - Manchester U Premier League
17:00 Sheffield U - Tottenham Premier League
17:00 Luton - Fulham Premier League
17:00 Arsenal - Everton Premier League
18:00 Inter - Lazio Serie A
19:00 Valencia - Girona La Liga
19:00 Atletico Madrid - Osasuna La Liga
19:00 Athletic Bilbao - Sevilla La Liga
19:00 Cadiz - Las Palmas La Liga
19:00 Mallorca - Almeria La Liga
19:00 Villarreal - Real Madrid La Liga
19:00 Granada - Celta Vigo La Liga
19:00 Barcelona - Rayo Vallecano La Liga
19:00 Real Betis - Real Sociedad La Liga
19:00 Alaves - Getafe La Liga
20:45 Roma - Genoa Serie A
måndag 20 maj
13:00 Naestved - Hilleröd Danmark Division 1
14:00 Vejle - Hvidovre Superligaen
14:00 Lyngby - Viborg Superligaen
15:00 Köge - Helsingör Danmark Division 1
15:30 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga damer
15:30 Bayer Leverkusen - Werder Bremen Bundesliga damer
16:00 Silkeborg - Bröndby Superligaen
18:00 Nordsjälland - Midtjylland Superligaen
18:30 Salernitana - Verona Serie A
19:00 Hammarby - Rosengård Allsvenskan, damer
19:00 Sirius - Västerås SK Allsvenskan
19:00 Djurgården - Halmstad Allsvenskan
19:00 Växjö - Kristianstad Allsvenskan, damer
19:10 Häcken - Malmö Allsvenskan
20:45 Bologna - Juventus Serie A
tisdag 21 maj
19:00 IFK Göteborg - Mjällby Allsvenskan
19:00 Århus - Köpenhamn Superligaen
onsdag 22 maj
19:00 Öster - Landskrona Superettan
19:00 Örgryte - Trelleborg Superettan
19:00 Östersund - Gefle Superettan
19:00 Sundsvall - Sandvikens IF Superettan
19:00 Helsingborg - Skövde AIK Superettan
21:00 Atalanta - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 9 8 0 1 19 24
2 Djurgårdens IF 9 6 1 2 12 19
3 Mjällby AIF 9 5 2 2 8 17
4 BK Häcken 9 5 1 3 3 16
5 Gais 9 5 0 4 -1 15
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 9 5 0 4 -2 15
7 AIK 9 4 2 3 -3 14
8 IF Elfsborg 9 4 1 4 2 13
9 Hammarby IF 9 4 0 5 -1 12
10 IK Sirius 9 3 2 4 -2 11
11 IFK Värnamo 9 3 2 4 -5 11
12 IFK Norrköping 9 3 2 4 -8 11
13 IF Brommapojkarna 9 2 4 3 -3 10
14 IFK Göteborg 9 2 2 5 -5 8
15 Kalmar FF 9 2 1 6 -4 7
16 Västerås SK FK 9 1 0 8 -10 3